Румъния все пак потвърди: Части от руски дрон са паднали на територията ни

Румънският министър на отбраната Андле Тълвар потвърди, че части от руски дрон са паднали на територията на Румъния, съобщава БТА.

„Видяхме, че в един много кратък интервал от време имаше серия атаки, които Русия извърши срещу украински пристанищни съоръжения и складове, поради което смятам, че е важно да засилим бдителността. Ще имаме повече наблюдателни пунктове, повече патрули. Покрихме една много голяма зона, включително зоната, за която имаше дискусии в публичното пространство, и потвърждавам, че в тази зона бяха открити части, които може да са от дрон“, посочи Тълвар пред „Антена 3“.

Частите са били открити в района на населеното място Плауру в окръг Тулча, след като в последните дни Русия извърши няколко нападения срещу украинските пристанище Измаил и Рени, намиращи се близо до границата с Румъния.

Елементи, които може да са части от дрон, са открити в Делатата на река Дунав, а произходът им ще бъде разследван, съобщи говорителят на министерството на отбраната Константин Спъну, цитиран от „Аджерпрес“.

Той каза, че министърът на отбраната Анджел Тълвар, началникът на генералния щаб Даниел Петреску и началникът на щаба на Военновъздушните сили Виорел Пана са заминали за мястото.

Според Спъну през изминалата нощ екипи на министерството на отбраната са открили елементи, които може да са части от дрон, но предстои да се извърши разследване, за да се установи произхода им. Той подчерта, че засега не може да се направи причинно-следствена връзка между тези отломки и предходните атаки срещу украински цели на границата с Румъния.

„Хотнюз“ напомня, че ден по-рано румънският президент Клаус Йоханис заяви, че „нито един дрон или друга част от някакво устройство“ не е достигнала територията на Румъния след руските атаки срещу украински пристанища на река Дунав.

В понеделник украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обаче обяви, че Украйна притежава фотографски доказателства, че руски дронове са достигнали територията на Румъния по време на атака срещу инфраструктурата на украинско пристанище на река Дунав.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *