Руска ракета уби над 20 украински войници на церемония

Украйна започна разследване, след като редица нейни войници бяха убити от руски ракетен удар по време на „церемония по награждаване“ тази седмица, казаха официални лица, предаде АФП.

Медията „Украинска правда“ съобщи, че над 20 украински войници от щурмова бригада са загинали при нападението, извършено в южния район на Запорожие в петък.

Министърът на отбраната Рустем Умеров нарече инцидента „трагедия“ и нареди пълно разследване. „Трябва да положим всички усилия, за да защитим нашия народ и да дадем честни отговори на семействата и приятелите на загиналите войници“, каза той в събота вечерта. Украинската армия потвърди броя на убитите войници, но не каза колко.

„На 3 ноември врагът извърши коварни атаки в посока Запорожие. По-специално, той изстреля ракета „Искандер-М“ по личния състав на 128-а планинско-щурмова бригада, убивайки войниците и причинявайки наранявания с различна тежест на местните жители“, добавиха от армията.

Един украински войник каза в социалните мрежи, че са загинали 22 души от бригадата, събрали се на церемония по награждаване.

„Всички пишат, че „Героите загинаха“. Въпреки че е по-подходящо да се напише „Героите станаха жертви“, каза войникът Иван Савицкий. „Те станаха жертви на военния елементарен традиционализъм в най-лошата му форма“, каза той.

В западната Закарпатска област на Украйна, където е базирана щурмовата бригада, ще бъде обявен тридневен траур от понеделник, каза местният губернатор Виктор Микита. „Нашите герои са живи, докато е жива паметта за тях и техните дела“, каза той в неделя.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *