Сарафов: Въпросът за приемането ни в Шенген е ключов


Сарафов: Въпросът за приемането ни в Шенген е ключов

Снимка БГНЕС

Ключов е за всички българи въпросът за приемането ни В Шенген. Нашите аргументи трябва да бъдат чути.

Това заяви главният прокурор Борислав Сарафов на форума „Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на ЕС“, предаде БГНЕС.

„Ролята на България е ключова. В днешния свят на нестабилност, тези предизвикателства са изключително важни и трябва да бъдат решени. През територията на България преминават 5 транспортни коридора, конфликтите в момента засилват мигрантския поток“, отбеляза Сарафов.

Той подчерта, че международната ситуация прави ролята на България още по-значима, а страната ни се справя успешно с всички предизвикателства.

„На конституционно ниво сме ангажирани с реформи в правосъдието, България изпълнява успешно всички критерии. Имаме комплекс от мерки за спиране на трансграничната престъпност. Спирането на престъпността изисква комуникация и взаимодействие, включително с държавите, които не са членове на съюза“, уточни Сарафов.

„Работи се по направленията незаконна миграция, контрабанда, трафик на хора. Охраняваме добре границите и заслужаваме да бъдем част от Шенген. Надявам се форумът да бъде още една стъпка към тази цел. Нека тя даде възможност за хармонизиране на правилата и да разкрие нови перспективи. Прокуратурата ще мобилизира целия си капацитет за тази цел“, заключи главният прокурор.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *