СВЕТОВЕН СКАНДАЛ: ФБР разследва измама за милиарди с българската криптобанка Nexo

Дружеството прикрива дупка от 4 млрд., бившият депутат Антони Тренчев управлява компанията

Федералните служби в Америка са стартирали разследване срещу българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo заради съмнения за прикриване на огромна дупка в размер на близо 4 милиарда долара, пише Lupa.bg.

Разследването на дейността на криптобанката Nexo може да завърши с епичен скандал и тежки обвинения по подобие на аферата OneCoin на Ружа Игнатова. Българската криптокралица е издирвана от ФБР по цял свят по обвинения за организиране на финансова пирамида за над $ 5 млрд. и пране на пари от търговия с криптовалута.

През последните 2 месеца, след невиждан срив на криптовалутите и обявяването във фалит на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius NetworkVoyager и BlockFi и Babel Finance, в специализирани сайтове за електронна валута в Америка и в Сингапур започнаха да се появяват разкрития, че Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти, които са в общ размер на 12 милиарда долара.

Твърди се, че лъвския пай от загубите на Nexo е формиран от инвестиции в крипто хедж фондове, които са „потопени“.

От Nexo обаче са отказали да дават информация на своите клиенти къде точно и в кои крипто хедж фондове са инвестирали парите им. Заради това са подадени стотици жалби от мнителни инвеститори, които подозират, че парите им са отклонени неправомерно.

Първоначалните данни сочат, че Nexo е загубил около 4 милиарда долара, но загубите може да се окажат и двойно по-големи.

Основатели на дружеството Nexo са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев, нашумял покрай дейността на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Миналата есен прокуратурата повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании от фондацията. Съдът запорира над 8 600 000 лева от „Хелп Карма“.

Настимир Ананиев (вляво) с Антони Тренчев като депутати

Основната дейност на дружеството за дигитални активи Nexo е да отпуска кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута. Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%.

На практика обаче не само огромния лихвен процент е съмнителен. Най-големите притеснения са, че от Nexo злоупотребяват с ценните книжа и стоките на своите клиенти чрез сложна схема за отклоняване и пренасочване на криптопотфейлите, вече приложена успешно от Ружа Игнатова и OneCoin.

Разследването срещу Nexo не е първият проблем за компанията в Америка. През месец октомври 2021 г., главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на дружеството  да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата.

Според Летисия Джеймс Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *