Скопие си самоналожи вето: Политиците ни с остри думи към РСМ

Задържаните вчера на границата със Северна Македония трима българи имат забрана за влизане за 3 години. Ангел Георгиев от „Възраждане“, който беше сред арестуваните, разказа, че са били бити от македонските власти.

Днес политическите сили у нас остро осъдиха случилото се, а от македонското външно министерство заявиха в позиция, че са предотвратили достъп на радикално настроени лица и упрекнаха София, че не е положила достатъчно усилия да ги спре.

Още по темата

5 фев 2023 16:55

197

5 фев 2023 16:02

49

5 фев 2023 14:52

179

4 фев 2023 16:15

85

4 фев 2023 15:37

68

Съдът в Крива паланка постанови и тримата задържани българи да платят по 300 евро глоба за нарушаване на обществения ред и спокойствие. Един от задържаните – депутатът от „Възраждане“ Ангел Георгиев, заяви, че парите са платени кеш и в евро, без да е издаден документ. Той се оплака и от нанесен побой в ареста.

„Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници отвън до бариерата, след което ни вкараха вътре в самия пункт, пак ни удряха. Вътре в стаите пак ни биха. Бяхме държани в „Деве баир“ няколко часа, арестувани с белезници, след което бяхме закарани в Крива паланка, където имаше един изключително фарсов процес. Това е агресия и нарушаване на човешките права от страна на властите в Северна Македония“, разказа Ангел Георгиев.

Пред БНР Тома Биков от ГЕРБ коментира, че с действията си Северна Македония си е самоналожила вето за влизане в Европейския съюз: „Това, което се случи вчера и не само вчера, не дава много сериозни перспективи пред РСМ скоро да започне преговори с Европейския съюз“, каза Биков.

Недопустимо е езикът на омразата да завладява международните отношения, коментираха и от „Продължаваме промяната“. „Сега имаме целия европейски механизъм да работим, така че езикът на омразата да спре и този тип поведения да бъдат недопустими – ако иска Македония да се движи напред към Европа“, обясни бившият премиер Кирил Петков.

Докато Северна Македония не промени конституцията си – реални преговори за членство не може да има, заяви пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ – Христо Иванов. „България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса дали Македония ще преговаря, или не“, изтъкна Христо Иванов.

В позиция от БСП категорично осъдиха случилото се вчера и отново припомниха позицията си, че България е прибързала с вдигането на ветото над преговорния процес на Северна Македония.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов и телевизия Bulgaria ON AIR

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *