След „Хелп Карма“: Босът на „Хелп Карма“ лъсна в нова измама – Nexo

В САЩ разследват българската криптобанка за Понци схема за милиарди долари ала „Ружа Игнатова“

Българската компания за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo е загубила поне 4 милиарда на хиляди свои вложители и заемодатели от цял свят през последните месеци, но прикрива огромната дупка в портфейла си. Срещу дружеството е стартирало разследване в САЩ заради съмнения за наличие на Понци схема, сходна на измамата OneCoin на българката Ружа Игнатова.

Скандалните разкрития за тежкия финансов срив в криптобанката Nexo идват от разследващия екип на „Видра“ – популярна анализаторска платформа в света на криптовалутата. От „Видра“ алармират за прикривана ликвидна криза в Nexo, която до края на календарната 2022 г. ще донесе сигурна загуба от 87% в портфейла на дружеството.

В популярни форуми за търговия с биткойни и криптовалута се твърди, че криптобанката Nexo отказва да предоставя информация на клиентите си в кои крипто хедж фондове е вложила парите им. Смята се, че от Nexo са инвестирали между 30 и 50% от авоарите на клиентите си в обявилите фалит преди 2 месеца крипто хедж фондове Three Arrows Capital и Voyager.

Основата в България през 2018 г. криптобанка Nexo управлява активи за $12 милиарда, а на сайта на компанията се твърди, че дружеството е обработило транзакции в общ размер от над $ 80 милиарда. През последния месец обаче дружеството само признава в рекламни съобщения  че е загубило поне 4 милиарда долара от срива на криптовалутите.

В последните рекламни съобщения на билбордове в София, в които компанията предлага работа на търговци на криптовалута, се твърди, че Nexo вече управлява активи за 8 милиарда долара – тоест с $4 млрд. по-малко в сравнение с тази пролет.

Първоначалните съмнения на разследващите дейността на Nexo са, че голяма част от инвестициите на вложителите в криптобанката са били пренасочени неправомерно към собствениците на Nexo и техни подставени лица.

Босът на Nexo Коста Кънчев е главно действащо лице и в измамите с пари от дарения на благотворителната фондация „Хелп Карма“

Мощен тласък на твърденията, че Nexo действа като финансова пирамида дава бизнес досието на един от основателите и собствениците на компанията – Коста Кънчев. Само преди година и половина гологлавият финансист лъсна като главно действащо лице в гнусната афера с отклонени милиони левове от дарения на фондация „Хелп Карма“.

Коста Кънчев е босът в сянка на скандалната благотворителна фондация, управлявана по документи от неговия първи братовчед Константин Кръстев. В управителния съвет на „Хелп Карма“ „пръв сред равни“ е и Калин Кънчев, бащата на Коста Кънчев.

Източник: alarma.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *