Ставри Калинов приживе: Изкуството е едно лечение на човечеството

На 78-годишна възраст почина скулпторът Ставри Калинов – една от най-популярните личности в съвременното българско изкуство.

„Изкуството е едно лечение на човечеството, изкуството има шанса, щастието, правото духът ти да го прави, а не обществото. Обществото е едно опитомено човече, което трябва да слушка, да работи, да изпълнява всичко, това малко ме дразни“, казва приживе той.

Изкуството е връзката му със света, с миналото, с бъдещето и за да не се изгуби човекът от новата ера, той продължава да твори, за да помним началото. Казва за себе си, че друг като него не е срещал.

Още по темата

13 сеп 2023 17:38

11

„Аз съм обикновен човек, едно момченце, което рисува, работи, не съм влизал в политика, никъде, аз даже не съм назначаван на работа“, допълва той в свое интервю за телевизия Bulgaria ON AIR на 15 януари 2021 година.

Творецът е роден на 15 ноември 1944 във Видин. В три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността „Скулптура“ в Национална художествена академия. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“. Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото.

Открива първата си самостоятелна изложба през 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Има редица изложби както в България, така и чужбина. Прави портрети на известни българи. Рисува икони.

През годините Калинов съжаляваше, че днес няма общество. 26.12.2018 г.

„В момента в България няма личности, няма и общество, има общо вещество. Невежеството на човечеството, ние не знаем кои сме, къде сме и какво правим, никой нищо не знае. Искам да бъда човек на края на живота си. Аз съм на 74 години, остават ми още 5-6 години“, заявява той през 2018 година в ефира на Bulgaria ON AIR.

И смяташе, че човечеството върви към апокалипсис.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *