„Стрели“ между Запада и Киев заради атаките на Украйна срещу руски цели

В сряда кола бомба уби Михаил Филипоненко, бивш ръководител на Луганската „народна милиция“ и ключова фигура в прокси администрацията на Москва в окупирания регион Донбас. Украинското военно разузнаване бързо си приписва заслугите за това, което е поредната операция по саботаж и убийства. Предназначена да запознае руснаците с реалностите на войната, тази кампания също започна да обезпокоява американците, които заедно с британците бяха най-активни в подкрепата на украинските разузнавателни служби.

Двупосочна улица

Тази подкрепа датира от завладяването и анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Разузнавателната помощ от Европейския съюз беше специално насочена към реформа на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), агенция с корени в местния клон на скандалния съветски КГБ. САЩ и Обединеното кралство, напротив, бяха по-загрижени за укрепването на практическия капацитет на Киев срещу руската подривна дейност и саботаж. Те също така работеха с военното разузнаване (HUR) и Службата за външно разузнаване (SZRU).

Част от програмата за подкрепа на британската операция Orbital, стартирана през 2015 г., помогна за развитието на разузнавателния капацитет на украинската армия. Американците отидоха по-далеч, размениха персонал, доставиха оборудване за подслушване, дори финансираха изграждането на ново съоръжение на HUR, поради страх, че старото е било компрометирано от руснаците. Неизбежно тези нови способности позволиха на украинците да изпълняват нападателни мисии. ЦРУ изгради способността на HUR да наблюдава мобилните комуникации в контролирания от Русия регион Донбас например, а СБУ използва това, за да извърши целенасочени убийства на проруски лидери.

Това очевидно ескалира драматично след пълномащабното нахлуване през 2022 г. САЩ остават основният партньор, но украински източници предполагат, че ангажиментът на Обединеното кралство е непропорционално голям предвид размера на по-малката му разузнавателна общност. Обучението до голяма степен беше заменено с по-голямо пряко споделяне на разузнавателна информация и дори източници и това се оказа изключително важно, не на последно място с информацията за насочване в реално време, предадена на украинците, за да им позволи да се ориентират към руските командни центрове и артилерийски позиции.

И двете страни обаче искат да подчертаят, че въпреки че Западът е предоставил най-голяма помощ, това все повече е двупосочна улица
. Украинското разузнаване в Русия, което се възползва от дългата връзка между двете страни, както и присъствието на украински граждани и симпатизанти там, е особено ценно сега, когато служителите на западното разузнаване са по-малко способни да пътуват до и около Русия. Източник от британското външно министерство призна, че „условията означават, че трябва да разчитаме още повече на украинците за определени видове разузнавателни доклади”.

Растящо напрежение

На място вътрешните хора говорят за близки и ползотворни взаимодействия. Въпреки това, скорошна статия във Washington Post, която изглежда е написана поне с благословията на американските власти и която впоследствие е потвърдена от независими източници, дава признание не само за мащаба на разузнавателната помощ, но и за нарастващото напрежение между Киев и Запада.

Това по същество се свежда до три основни фактора. Първо, известна загриженост на Запада относно липсата на реформа в СБУ, въпреки че през юли миналата година президентът Зеленски уволни ръководителя на СБУ Иван Баканов и обяви прочистване на агенцията. Въпреки това, както каза един европейски дипломат, служещ в Киев: „Оценяваме, че приоритетът трябва да бъде сигурността по време на война. Въпреки това се опасяваме, че СБУ използва възможността, за да гарантира, че никога няма да получи подходящ демократичен ремонт.“

Честно казано, това е сравнително незначителен проблем. По-важни са резервите относно украинската стратегия за пренасяне на войната в Русия чрез бомбардиране и убиване не само на военни, но и на политически цели. Изчислението на Киев е, че това ще започне да настройва руснаците срещу войната, но мнозина на Запад вярват, че може да направи обратното и да играе в полза на антиукраинската реторика на Владимир Путин.

Освен това Москва изглежда все още вярва, че украинците правят това, което Западът им казва. Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, например, отговори на статията на Washington Post, като каза, че те „отдавна знаят“, че службите за сигурност на Украйна са „под строг надзор“ на своите британски и американски колеги. В този контекст страхът е, че Москва може да приеме атаките вътре в границите на Русия като прокси атаки и да отмъсти директно на Запада. Миналата година Адам Смит, председател на комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ, предупреди, че това „прекрачва границата, за да ни накара да участваме във войната“.

И накрая, противно на предположенията в Москва, в западните политически кръгове има усещане, че Киев нито е напълно прозрачен относно своите планове, нито желае да отговори на опасенията на своите съюзници. Правилно или не – и мненията изглежда са смесени в западните разузнавателни кръгове, това изглежда особено важи по отношение на операциите на СБУ и HUR.

Украински отпор

Разбира се, нещата изглеждат различно за украинците. Един пенсиониран офицер от украинското разузнаване измърмори, че „страните, които убиват враговете си от другия край на света с дронове, едва ли могат да се оплакват от нашите методи… Това е битка за оцеляването на Украйна. Нашите съюзници не трябва да се опитват да ни връзват ръцете или да гледат през раменете ни“.

Мнението, че Киев получава достатъчно подкрепа, за да се бие, но не достатъчно, за да победи, прокарвано от някои западняци, вече генерира мит за „убождане в гърба“ сред някои украинци, а споровете относно тактиките в разузнавателната война само изострят това.

Освен това Киев вижда малко причини да променя стратегията или подхода си, тъй като не вярва, че това ще засегне сериозно политиката на Запада. На въпрос дали може да има смисъл да се приеме по-помирителна линия поради настоящите дебати относно финансирането на войната в Конгреса на САЩ, украински дипломат беше пренебрежителен: „Всякакви промени ще отнеме месеци, за да станат видими, и така или иначе, какво се случва в Вашингтон няма нищо общо с нас и всичко е свързано с американската политика.“

Той също беше убеден, че недоволството на Запада няма да доведе до спиране или намаляване на сътрудничеството с разузнаването и вероятно е прав. Съществува ясно желание Украйна да победи възможно най-бързо, а разузнаването е, по думите на британски правителствен анализатор, „до голяма степен невидима, но решаваща част от военните усилия“.

Западът също така печели пряко от своите разузнавателни връзки, като се има предвид, че СБУ, HUR и SZRU имат свои собствени мрежи в Русия. През юли Зеленски заяви, че „нямаме никакви тайни от ЦРУ“ и въпреки че на практика украинците не споделят всичко със своите съюзници – никой никога не го прави – те със сигурност предоставят ценни допълнителни прозрения и информация, която би била пропуснати, ако връзката стане по-малко отворена.

Симптоми на умора

Докато политиката по отношение на сътрудничеството между разузнаването е малко вероятно да се промени, този дебат е главно симптом на нарастващо напрежение. Понякога може да има почти колониална вяра на Запада, че той знае най-добре, нещо, което дразни много украинци. Пенсионираният офицер от украинското разузнаване отбеляза, че „точно както сега учим войниците на НАТО как да водят танкова война, скоро ще разберете, че имаме много да ви научим за тайната война с руснаците„.

Има обаче по-дълбок страх. Непредпазливото неотдавнашно признание на италианския премиер Джорджия Мелони пред двама руски шегаджии, представящи се за служител на Африканския съюз, че „има много умора от всички страни“ и „наближава моментът, когато всички ще разберат, че имаме нужда от изход“ подчертава степента, до която има несъмнена степен на „умора от Украйна“ в някои среди.

Тъй като твърде големите надежди, възлагани на контраатаката от това лято и есента, до голяма степен се провалиха и дори Валери Залужни, украинският военен командир, призна – за огорчение на Зеленски – че резултатът е безизходица. В която „най-вероятно няма да има дълбок и красив пробив“, в Киев има реален страх, че западната военна подкрепа може да отслабне. В резултат на това, докато лидерите на Украйна може да не искат да провокират такъв вид руска свръхреакция, която може да вкара Запада още повече във война, те може вече да не правят всичко възможно, за да я предотвратят.

Професор Марк Галеоти е автор на повече от 20 книги за Русия, последната от които „Войните на Путин: от Чечня до Украйна“, публикувана от Bloomsbury. Коментарът е за The Times.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *