Суетата и скъпите ястия изместват духовното на празниците

Саможертвата е нещо, което Спасителят е извършил на кръста и особено в този ден, когато отбелязваме разпятието на Спасителя, се замисляме и отправяме духовния поглед към тази саможертва, която той е посочил като пример, заяви богословът доц. Костадин Нушев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всеки добър пример, който ние даваме чрез доброто дело, е израз на милосърдие и пожертвование.

„Когато подкрепяме слабия, онеправдания човек – даваме нещо от себе си и извършваме самопожертвование, което е в името на Бога. В съвремието може би не откриваме толкова ярко тези прояви и празниците са за това. В църковния календар празниците имат значение да ни накарат да се вгледаме в себе си и да се освободим от злободневието. Виждаме, че при кризи има по-ярки прояви на човеколюбие. В обичайния покой на живота сме по-отчуждени“, коментира доц. Нушев.

Според църквата всички елементи от празничната атмосфера трябва да бъдат споделени най-вече с тези, които няма да имат домашен уют, изтъкна гостът.

„Празничното пазаруване, суматохата с празнични промоции в магазините – наблюдатели говорят, че празнуващият човек – този, който посреща празника като културно и духовно време, се измества от пазаруващия човек – от суетата на подаръците или по-скъпите ястия“, обясни още богословът.

Според него това е елемент от празника, но не бива да забравяме за духовната му страна.

През последните две години се вижда възвръщането на хората в храмовете, особено по Великден, изтъкна гостът.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *