Турция приема болни от рак и ранени цивилни от Газа

Турция и Египет се споразумяха около 1000 пациенти с онкологични заболявания и други ранени цивилни, нуждаещи се от спешна помощ в Газа, да бъдат изпратени в Турция за лечение, каза днес турският здравен министър Фахреттин Коджа, цитиран от Ройтерс и БТА. Той допълни, че в момента се планира преместването им.

Коджа каза в четвъртък, че Анкара е готова да приеме онкоболни от „Болницата за турско-палестинско приятелство“ в Газа – единствената онкологична болница в анклава, която спря работа, след като горивото тази седмица.

Днес Коджа съобщи, че вчера е провел телефонен разговор със своя египетски колега, за да обсъдят въпроса.

„Нашите усилия продължават за почти 1000 пациенти, особено пациенти с рак, които са били лекувани в „Болницата за турско-палестинско приятелство“ в Газа, която трябваше да спре дейността си, и за ранени лица, за които сме били предварително уведомени и които се нуждаят от спешна помощ, за да бъдат отведени в Египет през граничния пункт „Рафах“, написа Коджа в социалната мрежа Екс.

„След това се планира онкоболните и пациентите със спешни нужди да бъдат преместени у нас със самолети за спешна помощ и болнични кораби“ допълни той.

Във вторник Обединените арабски емирства заявиха, че планират да лекуват 1000 палестински деца от Газа, без да казват как планират да изведат пациентите от анклава.

Досега Турция е изпратила повече от 200 тона хуманитарна помощ и екип от медици в Египет за жителите на Газа, а също така предлага да създаде полева болница близо до граничния пункт „Рафах“. Анкара категорично осъди израелските нападения срещу Газа, извършени в отговор на действията на палестинската войнствена групировка „Хамас“ на 7 октомври и призова за прекратяване на огъня.

Израел затегна блокадата си и бомбардира Газа близо четири седмици в отговор на нападението на 7 октомври от ислямистката групировка „Хамас“, която според израелските власти е убила 1400 души.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *