ФБР иззе мобилните телефони на кмета на Ню Йорк

Агенти на ФБР иззеха мобилните телефони и други устройства на кмета на Ню Йорк в рамките на федерално разследване за набиране на средства за предизборната кампания, съобщиха американски медии.

Според вестник „Ню Йорк Таймс“, който разпространи информацията, изземването изглежда е част от разследване за корупция, което се отнася до това дали кампанията на Ерик Адамс през 2021 г. е заговорничела с турското правителство.

Позовавайки се на хора, запознати с въпроса, вестникът твърди, че в понеделник след едно събитие към Адамс са се приближили агенти, които помолили охраната на кмета да се отдръпне от автомобила му, преди да се качат вътре при него.

След това агентите са взели устройства, включително поне два мобилни телефона и iPad, които според „Таймс“ са му били върнати в рамките на няколко дни.

Федералното разследване на кампанията на Адамс стана публично достояние миналата седмица, когато агенти на ФБР претърсиха дома на бившия му главен събирач на средства – 25-годишната някогашна стажантка Бриана Сугс – и иззеха лаптопи, мобилни телефони и папка с надпис „Ерик Адамс“.

Новината за обиска накара кмета да обърне курса и да се върне в Ню Йорк от Вашингтон, където трябваше да се срещне с представители на Белия дом и Конгреса във връзка с притока на мигранти в града му.

Според „Таймс“ заповедта на ФБР за претърсване на дома на Съгс е съдържала доказателства за заговор между кампанията на кмета, турското правителство и бруклински строителен предприемач, чиито собственици са турци.

Изземването на устройствата на Адамс ще отбележи първия случай, в който разследването достига директно до кмета на Ню Йорк.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *