Франция затегна забраната за религиозно облекло и символи в училище

Франция забрани на момичетата да носят абая, а момчетата – камис в държавните училища, съобщи ДПА. Решението за забраната на определено мюсюлманско традиционно облекло предизвика спорове, въпреки че френският закон предвижда строго разделение между държавата и религията.

Още по темата

28 авг 2023 07:52

42

Абаята е дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки. Камисът е съответната дреха за мъже.

Мярката, обявена в началото на учебната година, беше разпоредена от министъра на образованието Габриел Атал. Тя се основава на отдавнашната забрана на видими религиозни символи в училищата във Франция в рамките на усилията за насърчаване на секуларизма.

Атал заяви, че редица нарушения на светските правила са се увеличили през последните месеци, често свързани с носенето на абая.

Забраната беше предшествана от оживени дебати във Франция за това дали абаята е религиозен символ или обикновено облекло.

„Религиозните символи нямат място в училище“, каза френският президент Еманюел Макрон миналата седмица. Той допълни, че директорите на училище не трябва да бъдат поставяни в трудно положение, като им се налага да решават сами.

Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба в Държавния съвет – върховния административен съд на страната.

Смята се, че между 3,5 и 6 милиона от общо 67 млн. жители на Франция са мюсюлмани.

Публичното демонстриране на символи, възприемани като религиозни, многократно предизвиква спорове в обществото, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. беше приет закон, с който в училищата бяха позволени само дискретни религиозни символи. Десет години по-късно носенето на забрадки беше напълно забранено в училищата, заедно с кипата (еврейска мъжка шапка) и големите кръстове.

През 2010 г. беше наложена забрана за пълното забулване на лицето на обществени места.
(БТА, Петър Къдрев)
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *