„Хизбула“ отвърна на Израел с атака с ракети „Град“

При израелския удар по автомобил в южната част на Ливан са загинали три деца и баба им, съобщиха ливанските власти, а израелската армия заяви, че атака на „Хизбула“ от Ливан е загинал израелски гражданин в Северен Израел, предаде Ройтерс.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ заяви, че е отговорила на израелския удар, при който са загинали три момичета на възраст между 10 и 14 години, като е изстреляла залп от ракети „Град“ по град Кирят Шмона в Северен Израел.

Това е първият случай, в който „Хизбула“ обявява, че е използвала това конкретно оръжие по време на четириседмичните сблъсъци с израелските сили, което подчертава риска от ескалация, отбелязва Ройтерс.

„Хизбула“ подчерта в изявление, че никога няма да толерира нападения срещу цивилни граждани и че отговорът ѝ ще бъде „твърд и силен“. „Врагът ще плати цената за престъпленията си срещу цивилното население“, заяви депутатът от „Хизбула“ Хасан Фадлала.

Израелските военни заявиха, че техните войски са нанесли удар по автомобил, „идентифициран като предполагаем транспорт за терористи“ в Ливан и добавиха, че проверяват информацията, че вътре е имало цивилни.

Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати определи случилото се като „отвратително престъпление“. Министърът на външните работи Абдала Бу Хабиб заяви пред Ройтерс, че Ливан ще подаде жалба в ООН във връзка с убийството на цивилни, включително деца, при нападението./БТА

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *