Хиляди без ток заради снега, вятърът събори дървета във Варна

Северна България е в плен на снега, студа и виелици. Хиляди хора останаха без ток в Монтанско, във Врачанско закъсаха камиони, а на Шипка снегът достигна 80 см. 780 снегорина почистват републиканската пътна мрежа. Жълт код за снеговалеж е в сила в Северозападна и Централна България. На „Узана“ снегът мина един метър. На връх Мусала термометрите показаха 21 градуса под нулата.

В района на Варна има паднали дървета, от летището в морския град са отменени 3 полета заради силния вятър, предаде Bulgaria ON AIR.

Най-сериозна е обстановката около Враца и Монтана, където се наложи тежка техника да изтегля от преспите закъсали камиони. Снегът не спря да вали цяла нощ.

Още по темата

5 фев 2023 08:12

11

Тежка нощ на проход Шипка. През изминалите 12 часа снежната покривка на прохода достигна до 80 см. Цялата нощ 8 снегопочистващи машини са работили по почистването на прохода.

„В продължение на 12 часа не спря да вали, на моменти беше силен снеговалежът, с бурен вятър, което затрудни много работата ни. Общо 8 машини се грижиха за южната част. 2 минути след като минат, няма следа от преминаване, вятърът връщаше снега на пътното платно“, обясни Йонко Иванов.

„Адски тежка нощ, не сме спирали. Умолявам шофьорите да не предприемат екстремни пътувания, каквито са по проходите в момента, защото снегът е обилен и имаме страшно силен вятър“, добави Николай Петров от снегопочистващата фирма.

От Регионалното министерство обясниха, че пътищата се разчистват и апелираха шофьорите да бъдат внимателни.

„Над 700 машини работят и почистват пътищата, разбира се част от проходите са проходими при зимни условия. На няколко места има аварирали ТИР-ове, в момента се прави всичко възможно да бъдат отстранени“, уточни служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков.

Зимна е обстановката в цялата страна, на места има прекъснато електричество, силният вятър и минусовите температури ще продължат и през следващите часове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *