Цените на агнешкото и яйцата с лек спад дни преди Великден

Дни преди Великден се забелязва лек спад в цените на агнешкото месо и яйцата в сравнение с месец назад, посочва БНТ.

Причината е, че пазарът сега изобилства от тези стоки и то предимно българско производство. Цената на козунаците остава без промяна от началото на март.

Още по темата

30 мар 2023 11:58

21

Месец преди Великден по столичните магазини агнешкият бут се продаваше за около 26 лв. килограма, а плешката – по 23 лв. В същите магазини днес в центъра на столицата цените бяха без промяна.

По данни на Комисията по стоковите борси и тържищата цените на агнешкото и в столицата, и в страната леко са паднали заради голямото предлагане.

„Наблюдаваме, че се продава агнешко месо между 19 и 20 лева килограма в големите търговски вериги. На практика има спад на цените дни преди празника. Причината е свръхпредлагане и свитото потребление. Колкото и да искат да спечелят някои, като няма голямо търсене, това няма как да стане“, заяви Владимир Иванов, председател на Комисията по стоковите борси и тържищата.

В някои бутикови месарници килограм агнешко надхвърля 28 лева.

Яйцата доскоро бяха рекордьори по поскъпване. За последния месец цената им на едро остана без промяна. В големите вериги обаче, които се подсигуриха с достатъчно българска и вносна продукция, има много промоции и цената им падна до 35 ст. за брой.

„Има голямо предлагане, което доведе до тези по-ниски цени. Това донякъде е добре за потребителите, но и крие опасност от закупуването на нискокачествени яйца. Искам да предупредя потребителите, нека да купуваме български яйца от регламентирани места“, допълни Владимир Иванов.

Козунаците запазиха цените си отпреди месец. Иначе като цяло поскъпването им е с 10% в сравнение с миналата година.

Цените на зелените салати са на ниво от миналата година. Има значително поевтиняване на краставиците в сравнение с преди няколко месеца.

 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *