Шествия в цяла България срещу намесването на страната ни във войната в Украйна

Протест под мотото „България – зона на мира“ и срещу намесването на България във войната в Украйна, се провежда в София и няколко големи градове на страната.

 Шествия едновременно се провеждат освен в Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Силистра, Казанлък, Шумен и Търговище.

Организаторите обявиха, че излизат на шествието за мир, защото „България не дава синовете си“.

„България е зона на мира, тя не участва нито с хора, нито с оръжие, санкции, боеприпаси или резервни части в никоя война! България иска мир между братските нам народи и, на първо място, край на ескалацията на войната. Българската земя е площадка за мирни преговори, а не за ракети; българите са миротворци, а не пушечно месо!“, казват те във възванието си в социалната мрежа.

Като инициатори на похода за мир са посочени граждани, както и от „Български национален съвет за мир“, „Свободна и мирна България“, НСС „Св. Георги Победоносец“, Обединение 29 – политически партии и лидери не присъстват сред тях.

В София хората, организирани през социалната мрежа и без участието на политици, потеглиха от пилоните на НДК и стигнаха до жълтите павета пред Министерския съвет, като развяват български знамена, а някои и Самарското знаме.

Хората се притесняват да не бъдат изпращани български войници.

На протестните плакати може да се видят призиви „Без български момчета в кланицата!“, „Отново Източен фронт!!! – ще минат и без нас“.

Шествието във Варна бе съпътствано от полиция, както и на останалите места в страната. Организаторите твърдят, че в протеста са се включили около 10 000 души в цялата страна.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *