Ще падне ли цената на газа през май?


Ще падне ли цената на газа през май?

Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз“ внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цена за месец май от 90,10 лева за мегаватчас (MWh) – без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това съобщиха от обществения доставчик.

КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на „Булгаргаз“ за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април. Утвърдената цена за текущия месец пък е 8 процента по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лева за мегаватчас. От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май, при отчитане на котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от „Булгаргаз“. Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май, предаде БТА.

Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението.
 

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *