1/3 от търговците на дребно убедени, че в следващите 3 месеца цените ще растат


1/3 от търговците на дребно убедени, че в следващите 3 месеца цените ще растат

Снимка: БГНЕС

Една трета от търговците на дребно са убедени, че в следващите три месеца цените ще продължават да растат, сочат данните на Националния статистически институт.

Още по темата

22 яну 2023 09:15

45

6 яну 2023 18:38

5

Те са от традиционното проучване за бизнес климата, като общо показателят се подобрява с 1,4 пункта през февруари спрямо януари.

Предприемачите в четирите наблюдавани сектора – търговия на дребно, услуги, строителство и промишленост, очакват продължаващ ръст на цените. При услугите е 20 процентът на мениджърите, които дават подобен отговор.

При търговията на дребно – отговор за по-високи цени са дали 30,2 на сто от анкетираните търговци, които подчертават, че по-ниското търсене е проблем пред бранша. В строителството очакванията за по-високи цени се споделят от близо 32% от предприемачите, докато при промишлеността – от малко над 17 на сто. Във всички сектори водещ проблем е несигурната икономическа среда, следван от недостатъчната работна ръка, предава БНР.

Междувременно данните за цените в промишлеността показват понижение през януари спрямо декември с 2,2 на сто. На годишна база за първия месец на годината обаче общият индекс бележи ръст от 16,8 на сто.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *