Google ще бъде глобена с до 20% от годишните си приходи в Русия

Русия обяви във вторник, че този месец ще глоби американския технологичен гигант „Гугъл“ (Google) с до 20% от неговите годишни руски проходи, тъй като комуникационният регулатор Роскомнадзор твърди, че компанията многократно не е успяла да изтрие съдържание, считано за незаконно в страната. Това представлява най-големият опит на Москва досега „да обуздае“ чуждестранна технологична компания, предаде Ройтерс.

Роскомнадзор заяви, че Google не е платил 32,5 милиона рубли (около 458 100 долара) неустойки, наложени досега в рамките на годината, и че сега ще настоява за глоба в размер между 5 и 20% от руския оборот на Google, като тази глоба може да достигне до 240 милиона долара.

На този етап от Google отказаха да коментират новината, съобщава Ройтерс.

Русия засили натиска върху чуждестранните технологични компании в стремежа си д окаже по-голям контрол над интернет съдържанието в страната, като през март забави скоростта за достъп до „Туитър“ (Twitter) и същевременно рутинно глобяваше други технологични гиганти за различни нарушения на тяхното съдържание в интернет пространството.

Опозиционни активисти пък обвиниха компанията-майка на Google – Alphabet и Apple Inc., че се поддават на натиска на Кремъл, след като те премахнаха от техните онлайн магазини антиправителственото приложение за „тактическо“ гласуване по време на парламентарните избори в Русия

По-рано през октомври Роскомнадзор заяви, че ще поиска от съда да наложи глоба върху оборота и на водещата компания за социални медии „Фейснук“ (Facebook), цитирайки руско законодателство, подписано от президента Владимир Путин през декември 2020 г.

„Подобен дело ще бъде заведено през октомври и срещу Google“, посочи във вторник Роскомнадзор в имейл коментари до агенция Ройтерс, отбелязвайки, че компанията притежава и видео хостинг сайта YouTube.

Бизнес базата данни на най-голямата руска компания за данни SPARK показа, че оборотът на Google в Русия през 2020 г. е бил в размер на 85,5 милиарда рубли. Евентуална глоба между 5 и 20% би възлизала между 4,3 милиарда и 17,1 милиарда рубли.

Понастоящем Google се бори и със съдебно решение, с което иска да деблокира акаунта в YouTube на санкциониран руски бизнесмен или компанията ще бъде изправена пред допълнителна глоба върху общия си оборот, който глоба ще се удвоява всяка седмица и ще принуди Google да напусне бизнеса си в Русия в рамките на месеци, ако такава глоба бъде платена.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *