Ryanair няма да се съобрази с Италия за таван върху цените

Ryanair отказва да приложи декрета на италианското правителство, предвиждащ таван върху цените на самолетните билети за някои вътрешни полети, докато Брюксел не разреши спора между Рим и ирландската нискотарифна компания. Това заяви днес шефът на Ryanair Майкъл О‘Лиъри, цитиран от Франс прес.

„Декретът е незаконен, тъй като европейските правила предвиждат цените да се определят от пазара“, каза той в интервю за италианския вестник „Кориере дела сера“. ЕК „ще отхвърли италианската мярка. Очаквайки решението й, няма да се съобразяваме с подобни глупости“, заяви той.

С оглед на скока на цените на самолетните билети италианското правителство на премиерката Джорджа Мелони реши в началото на август да ограничи цените на полетите за Сардиния и Сицилия „през пиковите периоди на търсене“, което означава основно през лятото до максимум от „200 на сто от средната цена за тези маршрути“.

„Имахме две технически заседания с министъра на бизнеса Адолфо Урсо и дори те не знаят как да приложат декрета“, подчерта О“Лиъри. Самият министър „не е наясно. Те го направиха заради самото удоволствие да го направят“, добави той.

Ryanair  реагира на правителственото постановление, обявявайки в четвъртък намерението си да намали с 8 на сто предлагането на полети към Сардиния тази зима. Според О’Лиъри вътрешните полети към Сицилия също трябва да бъдат съкратени с 10 на сто.

„Трябва да намалим предлагането на вътрешни полети и да увеличим международните, които не са обхванати от декрет“, обясни шефът на Ryanair.

„По този начин цените за вътрешните полети ще нараснат , а за международните ще се понижат, което е точно обратното на това, което иска правителството“, добави той.

Реакцията на правителството на Мелони не закъсня. „Италия е суверенна страна и не се подава на никакво изнудване“, заяви Адолфо Урсо.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *